KlubVind

KlubVind

KlubVind News

Trivsel og de sociale rammer 

Center for Ungdomsstudier (CUR) har med støtte fra Danmarks Idrætsforbund og Lokale & Anlægsfonden skrevet en rapport med unge fra 6.-9. klasse som målgruppe

Med udgangspunkt i en række kvalitative og kvantitative undersøgelser med unge og midaldrende med tilknytning til idrætslivet er følgende emner blevet behandlet:

  • Den generelle trivsel blandt unge i hverdagen og i sporten
  • Unges brug af idrætsfaciliteter og øvrige faciliteter i idrætsforeningen
  • Faciliteternes betydning for unges oplevelser i idrætten
  • Oplevelsen af omklædningsrum, hallerne og de sociale rammer
  • De ideelle faciliteter – ifølge de unge

Resultater

Generel trivsel

I det store hele trives en del af de unge fra 6.-9. klasse i deres klub. Omvendt er fællesskabet også vigtigt for dem, og trænerens engagement og evner har også betydning. Dog er den egentlige årsag til, at de unge stopper med sporten, at de får en skade eller opprioriterer studiet.

De sociale rammer og faciliteterne

Sporten er samlingspunktet for mange, hvor en del kommer før tid og varmer op eller mødes med de andre i cafeteriet. Dog kan brugen af omklædningsfaciliteter i klubberne være kulturelt betinget, og der kan også være kønsmæssige forskelle. De unge foretrækker også mest mulig plads, da der på den måde er endnu flere sportsmuligheder. Dog opfatter de unge faciliteterne og mulighederne i foreningen overordnet set ”som en del af pakken”, når de vælger forening. Således har de unge selv valgt præmisserne for rammerne i det pågældende miljø. På trods af det har en del unge mange holdninger til de sociale rammer og idrætsfaciliteterne. Derudover kunne de unge godt blive inddraget endnu mere, kommer det frem af undersøgelserne.

Dataindsamlingerne

Undersøgelsen har bestået af både kvalitative og kvantitative dataindsamlinger med spørgeskemaer, interviews i grupper, individuelle interviews, workshops og observationer med henholdsvis unge både fra storbyer og fra provinsen og ledende funktioner fra diverse sportssammenhænge. De har repræsenteret forskellige håndboldklubber, fodboldklubber og mindre klassiske sportsgrene såsom skateboard og orienteringsløb.

Del indlægget

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på print
Del på email